Sajtótájékoztató - Milliárdos fejlesztések Balatonfüreden

Balatonfüred a térség meghatározó városa, egy országosan is jelentős turisztikai központ. Az EFOP program révén bővül a város profilja, tudományos, egészségügyi és oktatási központtá válhat Füred – hangsúlyozta Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, a Rendszertudományi Információs Központban rendezett sajtótájékoztatón.

– Jelentős pályázati forráshoz jut a város. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy új oktatási és kutatási központot épít, ötszáz millió forintból tudjuk fejleszteni a humán szolgáltatásokat, sor kerül a városi könyvtár teljes körű felújítására, a meglévő épület bővítésére, informatikai rendszerének fejlesztésére  – fogalmazott Bóka István polgármester.

Az 1,2 milliárdból épülő oktatási-kutatási központról Barta-Eke Gyula a Budapesti Műszaki Egyetem kancellárja elmondta: egy tudományos központot létesítenek a városban, amelyben oktatási és labor helyiségeket alakítanak ki. A beruházás idén ősszel kezdődik és 2019-re el is készül. A 2500 négyzetméteres épület a Fürdő utcában, az Innovációs Központ szomszédságában létesül.
– Az egyetemi tudást szeretnénk itt megosztani. Terveink szerint jelentős informatikai fejlesztések zajlanak majd a központban, ahol informatikus képzést is indítunk. Ez a beruházás az egyetem és a város életében egyaránt egy mérföldkő, Balatonfüred az informatika meghatározó vidéki városa lehet – mondta Barta-Eke Gyula.

Dr. Veres Gábor az Állami Szívkórház komplex, a betegellátás színvonalát növelő informatikai fejlesztéséről adott tájékoztatást. A 90 millió forint pályázati pénzből egyebek mellett kiépítik a betegek számára is elérhető wifi hálózatot és növelik az intézet higiéniai szolgáltatásait.

Szabó Lajos, a Balatonfüredi Tankerület igazgatója elmondta: a pályázatok révén fejlesztések lesznek a város általános iskoláiban. Korszerűsítik a Radnóti Miklós Általános iskola épületét, és 73 millió forintot költenek majd a Radnóti, az Eötvös illetve a Fekete István általános iskolák digitális eszközeinek modernizálására. Többek között tableteket, interaktív táblákat, az élményszerű oktatást segítő digitális eszközöket kapnak az intézmények, sőt még egy 3d nyomtató is szerepel a fejlesztésben.

A város múzeumaiban különböző korosztályú gyerekeknek tehetséggondozó programok indulnak, olyan ismeretanyaggal, amely beilleszthető az általános és középiskolás tananyagba is – ismertette a 29 millió forintos, hat település diákjait érintő program részleteit Schmidtné Kositzky Anett, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

Forrás: balatonfured.hu


A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.